Dziś po włosku! Kurczak duszony z papryką i podany z jaśminowym ryżem. Wg strony kuchnia.it danie popularne wśród rzymskich robotników - jednak oni przygotowywali je z całego kurczaka lub jego tańszych części (np. ze skrzydełek).
Potrzebujemy (4 porcje):
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- 1 łyżeczka mielonej papryki,
- sól,
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano,
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- zielona papryka,
- żółta papryka,
- czerwona papryka,
- 3 ząbki czosnku,
- 80g wędzonego boczku (w oryginale pancetta),
- 200ml białego, wytrawnego wina,
- 250ml passaty pomidorowej,
- świeża bazylia,
- ryż.
Piersi umyć i oczyścić ze wszystkich kostek i włókien. Każdą podzielić na 3 mniejsze części. Mięso przełożyć do foliowego woreczka, dodać mieloną paprykę, zioła i 1/2 łyżeczki soli. Wlać oliwę, zamknąć woreczek i dokładnie wymieszać. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 30min.
Papryki umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w paski. Czosnek obrać i rozgnieść nożem. Boczek pokroić w paseczki.
Dużą patelnię postawić na średnim ogniu. Wyłożyć kurczaka, boczek i czosnek. Smażyć ok. 7mn od czasu do czasu przewracając mięso. Po tym czasie wlać wino, zwiększyć ogień i przez chwilę gotować. Dodać papryki i passatę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Dusić ok. 30min na małym ogniu - w razie potrzeby podlać odrobiną wody. W międzyczasie ugotować na sypko ryż.
Przed podaniem posypać posiekaną bazylią.
Same składniki, które lubię. Ta potrawa na pewno by mi posmakowała.
OdpowiedzUsuńProszę spróbować :)
Usuń