16 sierpnia 2014

Pollo alla Romana

Dziś po włosku! Kurczak duszony z papryką i podany z jaśminowym ryżem. Wg strony kuchnia.it danie popularne wśród rzymskich robotników - jednak oni przygotowywali je z całego kurczaka lub jego tańszych części (np. ze skrzydełek). 


Potrzebujemy (4 porcje):
- 2 podwójne piersi z kurczaka, 
- 1 łyżeczka mielonej papryki, 
- sól, 
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano, 
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku, 
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 
- zielona papryka, 
- żółta papryka, 
- czerwona papryka, 
- 3 ząbki czosnku, 
- 80g wędzonego boczku (w oryginale pancetta), 
- 200ml białego, wytrawnego wina, 
- 250ml passaty pomidorowej, 
- świeża bazylia, 
- ryż.

Piersi umyć i oczyścić ze wszystkich kostek i włókien. Każdą podzielić na 3 mniejsze części. Mięso przełożyć do foliowego woreczka, dodać mieloną paprykę, zioła i 1/2 łyżeczki soli. Wlać oliwę, zamknąć woreczek i dokładnie wymieszać. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 30min. 
Papryki umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w paski. Czosnek obrać i rozgnieść nożem. Boczek pokroić w paseczki. 
Dużą patelnię postawić na średnim ogniu. Wyłożyć kurczaka, boczek i czosnek. Smażyć ok. 7mn od czasu do czasu przewracając mięso. Po tym czasie wlać wino, zwiększyć ogień i przez chwilę gotować. Dodać papryki i passatę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Dusić ok. 30min na małym ogniu - w razie potrzeby podlać odrobiną wody. W międzyczasie ugotować na sypko ryż. 
Przed podaniem posypać posiekaną bazylią. 



2 komentarze:

  1. Same składniki, które lubię. Ta potrawa na pewno by mi posmakowała.

    OdpowiedzUsuń