15 sierpnia 2014

Oliwa z chilli

Byliście w Grecji? Jeśli tak to na pewno spotkaliście się z oliwą podaną na płaskim talerzu i pokrojoną bagietką. Od czasu do czasu lubię takie nie do końca zdrowe (białe pieczywo) posiedzenie przy oliwie :) Dzisiaj oliwa z chilli, za jakiś czas będzie jeszcze ziołowa. Oliwę możecie podać "po grecku" - wylać na talerz, dodać 2 - 3 kropelki magi i moczyć w niej kawałki bagietki, ale również możecie ją stosować do sałatek a także do smażenia :) 
Potrzebujemy:
- 1op. kolorowego pieprzu ziarnistego, 
- ok. 10 ząbków czosnku, 
- ok. 8 papryczek chilli, 
- 1l dobrej jakości oliwy. 

Do butelki wrzucamy zmiażdżone ząbki czosnku, delikatnie rozmiażdżone w moździerzu ziarna pieprzu, umyte i przecięte wzdłuż papryczki chilli i zalewamy oliwą. Odstawiamy do ciemnego miejsca na min dwa tygodnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz