Przeglądając stronę Lidla natrafiłam na ciekawy przepis ze szpinakiem. Pomysł dobry i Połówkowi bardzo smakował. Moje kubki smakowe nie zostały zadowolone... Jednak polecam, bo każdy ma inne smaki :)
Potrzebujemy (4 porcje ok. 10cm):
- 2 pół-bagietki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 300g świeżego szpinaku,
- ok. 8szt pomidorków koktajlowych,
- ok. 10 plastrów salami,
- płatki chilli (w młynku, lub świeża chilli),
- 1 kulka mozzarelli,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- olej.
Z bagietek odciąć wierzch i wydrążyć miąższ - pozostawiając jego niewielką ilość na "ściankach" bagietki. Bagietki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Salami pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić czosnek i cebulę - zeszklić. Dodać salami, płatki chilli i szpinak. Podsmażać do czasu, aż szpinak zmniejszy swą objętość. Pod koniec dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki. Przyprawić: sól, pieprz, gałka. Wymieszać i przełożyć do bagietek. Kulkę mozzarelli zetrzeć na tarce i potrzepać nadziane bagietki. Piec ok. 25 - 30min, w 180st.
Mniam, apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńZ okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam serdecznie na Fit Pizzę, czyli dietetyczną pizzę na pełnoziarnistym spodzie!:-)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:).