4 lutego 2015

Bagietka faszerowana szpinakiem

Przeglądając stronę Lidla natrafiłam na ciekawy przepis ze szpinakiem. Pomysł dobry i Połówkowi bardzo smakował. Moje kubki smakowe nie zostały zadowolone... Jednak polecam, bo każdy ma inne smaki :) 

Potrzebujemy (4 porcje ok. 10cm): 
- 2 pół-bagietki, 
- cebula, 
- 2 ząbki czosnku, 
- ok. 300g świeżego szpinaku, 
- ok. 8szt pomidorków koktajlowych, 
- ok. 10 plastrów salami, 
- płatki chilli (w młynku, lub świeża chilli), 
- 1 kulka mozzarelli, 
- sól,
- pieprz, 
- gałka muszkatołowa, 
- olej.

Z bagietek odciąć wierzch i wydrążyć miąższ - pozostawiając jego niewielką ilość na "ściankach" bagietki. Bagietki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Salami pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić czosnek i cebulę - zeszklić. Dodać salami, płatki chilli i szpinak. Podsmażać do czasu, aż szpinak zmniejszy swą objętość. Pod koniec dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki. Przyprawić: sól, pieprz, gałka. Wymieszać i przełożyć do bagietek. Kulkę mozzarelli zetrzeć na tarce i potrzepać nadziane bagietki. Piec ok. 25 - 30min, w 180st.  


2 komentarze:

  1. Pycha :)

    Z okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam serdecznie na Fit Pizzę, czyli dietetyczną pizzę na pełnoziarnistym spodzie!:-)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:).

    OdpowiedzUsuń