Niesamowicie puszysty omlet! Pyszny i delikatny :) Znaleziony u Agaty. Godny polecenia :) Śniadanie, kolacja czy lekki obiad :) Oczywiście możecie na niego położyć inne składniki - wszystko to co Wam pasuje ;)
Potrzebujemy:
farsz:
- 2 pieczarki,
- ok. 4 plastry salami,
- ok. 3 plastry sera żółtego,
- 1 cebulka bananowa,
- szczypiorek,
ciasto:
- 3 jajka,
- 3 łyżki mleka,
- sól,
- pieprz.
Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Cebulkę obrać i drobno posiekać. Ser i salami pokroić w małą kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła. Dodać cebulkę, a kiedy się zeszkli dodać salami i pieczarki. Dusić przez kilka minut, na koniec doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z mlekiem, a białka ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie ubita powoli dodać do niej żółtka i delikatnie wmieszać. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła (najlepiej nieprzywierającą) i wylać masę jajeczną na rozgrzaną patelnię. Smażyć bez mieszania. Gdy z jednej strony omlet był już ścięty przewróciłam go na drugą stronę. Gdy będzie gotowy przełożyć na talerz. Na środku ułożyć pokrojony w kostkę żółty ser, przygotowany wcześniej farsz i szczypiorek. Złożyć boki do środka i... smacznego :)
Wygląda na bardzo puszysty, oj, zjadłabym sobie:))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci wyszedł :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń