2 lutego 2015

Francuski omlet

Niesamowicie puszysty omlet! Pyszny i delikatny :) Znaleziony u Agaty. Godny polecenia :) Śniadanie, kolacja czy lekki obiad :)  Oczywiście możecie na niego położyć inne składniki - wszystko to co Wam pasuje ;)

Potrzebujemy: 
farsz:
- 2 pieczarki, 
- ok. 4 plastry salami, 
- ok. 3 plastry sera żółtego, 
- 1 cebulka bananowa, 
- szczypiorek, 
ciasto:
- 3 jajka, 
- 3 łyżki mleka, 
- sól, 
- pieprz. 

Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Cebulkę obrać i drobno posiekać. Ser i salami pokroić w małą kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła. Dodać cebulkę, a kiedy się zeszkli dodać salami i pieczarki. Dusić przez kilka minut, na koniec doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z mlekiem, a białka ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie ubita powoli dodać do niej żółtka i delikatnie wmieszać. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła (najlepiej nieprzywierającą) i wylać masę jajeczną na rozgrzaną patelnię. Smażyć bez mieszania. Gdy z jednej strony omlet był już ścięty przewróciłam go na drugą stronę. Gdy będzie gotowy przełożyć na talerz. Na środku ułożyć pokrojony w kostkę żółty ser, przygotowany wcześniej farsz i szczypiorek. Złożyć boki do środka i... smacznego :)   


2 komentarze:

  1. Wygląda na bardzo puszysty, oj, zjadłabym sobie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że Ci wyszedł :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń