31 stycznia 2015

Naleśniki szpinakowe z mięsnym nadzieniem

Pomysł: pyszny! :) Naleśniki szpinakowe z nadzieniem z indyczej piersi, z kapustą, papryką i cebulą. Wyszło idealnie :) Mama jest niezastąpiona! :) 
P.S. Dziś był zielony obiad - mimo zimy za oknem :) Krem brokułowy jako pierwsze danie ;)

Potrzebujemy: 
naleśniki:
- 2szkl mleka,
- 1szkl wody gazowanej, 
- 1 jajko, 
- 1-1,5 łyżki oleju, 
- 2szkl mąki,
- 3 garście świeżego szpinaku,
- sól, 
- pieprz, 
- szczypta gałki muszkatołowej,
nadzienie:
- 40dag piersi z indyka, 
- 1 cebula, 
- 0,5 papryki czerwonej, 
- 0,5 małej główki kapusty włoskiej, 
- 0,5szkl wody, 
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,  
- sól, 
- pieprz, 
- zioła prowansalskie.

Nadzienie:
Mięso umyć i oczyścić z błon i włókien. Zemleć w maszynce. Oprószyć solą, pieprzem i wymieszać. Smażyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Przesypać na talerz. 
Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Połowę główki kapusty pokroić na paski. Na patelni, na której smażone było mięso rozgrzać masło i zeszklić cebulę, dodać paprykę i dusić przez kilka minut. Po tym czasie dodać kapustę, zalać 0,5szkl wody i dusić. Kiedy kapusta zmięknie - oprószyć całość solą i pieprzem, dodać zioła prowansalskie i przecier pomidorowy. Wymieszać. Dodać wcześniej upieczone mięso i wymieszać rozdrabniając drewnianą łyżką mięso na mniejsze kawałki (jeśli się zbiły). Jeśli wydaje się za suche dodać wody. Odstawić. 
Naleśniki: 
Szpinak umyć i rozdrobnić w blenderze. Do miski wlać mleko, wodę gazowaną, olej i jajko. Delikatnie zmiksować. Dodać 2szkl mąki - zmiksować. Dodać sól, pieprz i gałkę. Dodać szpinak. Wymieszać i odstawić na 20min. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze mąki (ja dodałam jeszcze 0,5szkl). Na patelni do naleśników rozgrzać niewielką ilość Planty i smażyć obustronnie naleśniki (tylko przed pierwszym naleśnikiem dać Plantę).
Na naleśnik nałożyć nadzienie i złożyć na pół. 




6 komentarzy:

  1. Mniam, genialny pomysł, zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł na naleśniki podane inaczej niż zwykle...

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com
    Amanda&Hubert

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm szpinakowe- cudowne pomysł i połączenie <3 Z chęcią jadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja tu już nie wchodzę,znowu coś pysznego ,ale tym razem z mięsem więc u męża przejdzie pomysł na ten obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam wszystkim! Są naprawdę dobre :) No i nadzienie z pomysłu mojej mamci... :)

    OdpowiedzUsuń