28 stycznia 2015

Croissant z serem i szynką...

...czyli śniadaniowy rogalik - idealny do torebki, by przekąsić go gdy nas gdzieś w świecie dopadnie głód ;) Szybko, prosto i przede wszystkim - smacznie! 

Potrzebujemy: 
- 2op ciasta francuskiego, 
- szynka, 
- ser żółty, 
- białko (do posmarowania). 

Ciasto francuskie przekroić wzdłuż na pół i podzielić na trójkąty. Szynkę i ser pokroić w kostkę (jeśli jest w plastrach to poskładać plaster szybki, sera, szynki, sera i pokroić w kostkę). Na każdy trójkąt położyć nadzienie, zwinąć od szerszej strony do wąskiej. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w 180st., przez ok. 20-25min (pilnować, by się nie przypaliło).

1 komentarz: