To chyba najlepsza zupa krem jaką jadłam. Został mi rosół z niedzieli, więc został przekształcony w brokułową :D Przepis mojej Mamy. Polecam z całego serca :)
Potrzebujemy:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka masła,
- 4 małe ziemniaki,
- różyczki z brokuła,
- zioła prowansalskie,
- sól,
- pieprz,
- rosół (ok. 2l),
- płatki migdałów.
Cebulę i czosnek pokroić. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulkę i czosnek - podsmażyć. W międzyczasie pokroić w kostkę ziemniaki i dodać na patelnię. Następnie dodać umyte różyczki brokuła, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wlać ok. 0,5l rosołu, przykryć i dusić ok. 30min dopóki brokuły i ziemniaki nie zmiękną. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć zawartość do garnka i potraktować blenderem. Uzupełnić rosołem do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem, magą - do smaku.
Podawać z płatkami migdałów - mogą być prażone.
Mniam, bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuń