12 stycznia 2015

Krem brokułowy

To chyba najlepsza zupa krem jaką jadłam. Został mi rosół z niedzieli, więc został przekształcony w brokułową :D Przepis mojej Mamy. Polecam z całego serca :) 

Potrzebujemy: 
- 1 cebula, 
- 2 ząbki czosnku, 
- 2 łyżki oliwy, 
- 1 łyżka masła, 
- 4 małe ziemniaki, 
- różyczki z brokuła, 
- zioła prowansalskie, 
- sól, 
- pieprz, 
- rosół (ok. 2l), 
- płatki migdałów. 

Cebulę i czosnek pokroić. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulkę i czosnek - podsmażyć. W międzyczasie pokroić w kostkę ziemniaki i dodać na patelnię. Następnie dodać umyte różyczki brokuła, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wlać ok. 0,5l rosołu, przykryć i dusić ok. 30min dopóki brokuły i ziemniaki nie zmiękną. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć zawartość do garnka i potraktować blenderem. Uzupełnić rosołem do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem, magą - do smaku.
Podawać z płatkami migdałów - mogą być prażone.    


1 komentarz: