26 stycznia 2015

Frittata

Prosta, szybka i lekka. Idealna na szybki obiad, kolację czy sycące śniadanie. Możecie do niej dorzucić również inne składniki. Polecam, było pysznie :) 


Potrzebujemy (forma ok. 20cm średnicy): 
- 2 jajka + 1 białko (niekoniecznie, można zastąpić całym jajkiem), 
- 100g chudego twarogu, 
- pół papryki, 
- 1 pomidor, 
- 1 cebulka bananowa, 
- kilka oliwek, 
- 2 pieczarki, 
- zioła prowansalskie, 
- sól, 
- pieprz. 

Do miski dać twaróg i rozdrobnić łyżką. Paprykę i pomidora pokroić w mniejszą kostkę. Oliwki przekroić na pół. Pieczarki pokroić w plastry. Cebulę posiekać drobno.
Do twarogu dodać jajka + białko i wymieszać. Dodać paprykę, pomidora, cebulę, ok. 1 łyżeczki ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu. Mieszamy. Całość wlewamy do formy, na wierzchu układając pieczarki i oliwki. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 - 190st., przez ok. 30min. 

3 komentarze: