30 stycznia 2015

Sałatkowo: z grillowanymi warzywami

Ciekawa propozycja, z idealnie pasującym do niej sosem. Dodajemy swoje ulubione warzywa - lub te, które mamy pod ręką, kroimy, grillujemy i... prawie, że już :) 
Często mi się zdarza, że gdy coś gotuję/piekę to zapomnę dodać przynajmniej jeden składnik... Tak stało się i tym razem - padło na czerwoną cebulę :D Zdarza się, że orientuję się, iż o czymś zapomniałam w momencie kiedy jeszcze jest szansa na naprawę błędu. Jednak są przypadki kiedy jest już za późno :) I tak było tym razem, ponieważ o cebuli przypomniałam sobie przy dzisiejszym śniadaniu - czyli całe 12 godzin później :) Sałatka - mimo braku cebuli - była pyszna i każdy był zadowolony :) Polecam! :) 

Potrzebujemy (4 porcje): 
- papryka czerwona,
- papryka zielona, 
- papryka żółta, 
- pomidorki koktajlowe, 
- kilka pieczarek, 
- cebula czerwona :), 
- ser typu bałkańskiego (Lidl), 
dressing: 
- 2 łyżki octu balsamicznego, 
- 1 łyżka miodu, 
- 4 łyżki oliwy z oliwek, 
- 1 ząbek czosnku, 
- sól, 
- pieprz. 

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w większą kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Cebulę również obrać i pokroić w łódeczki. Wszystko (partiami) grillować na patelni grillowej. W międzyczasie przygotować dressing. Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno rozmiażdżyć - dodać do filiżanki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ułożyć na talerzach warzywa. Ser pokroić w kostkę i dołożyć do warzyw. Polać sosem.

1 komentarz:

  1. podoba mi się ten pomysł :)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń