13 stycznia 2015

Pasticio

Pasticio to danie pochodzące wprost ze słonecznej Grecji :)
Przepis jest już ze mną od dobrych 5 lat. Na pewno został znaleziony w internecie, ale na której stronie - nie mam pojęcia, więc wybaczcie brak źródła. Pamiętam, że wprowadzałam do niego swoje zmiany - np. sos, bo oryginał był dla mnie zbyt suchy. Nie jest to więc danie oryginalne, ale wzorowane na oryginalnym i zapewnić mogę, że jest pyszne - choć tym razem zrobiłam sobie psikusa i zamiast sosu słodko-kwaśnego był sos chiński... :P 

Jeśli nie lubicie sosu beszamelowego możecie posypać danie serem.
P,S, Zdjęcia wykonane w dwóch różnych terminach (kiedyś i dziś).

Potrzebujemy (ok. 6-8 porcji):
- 400g makaronu penne, 
- 2 filety z kurczaka, 
- cebula, 
- 1 łyżeczka cynamonu, 
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne, 
- sól, 
- pieprz, 
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 
- 2 ziarna ziela angielskiego, 
- 2 liście laurowe, 
- słoik sosu słodko -kwaśnego (Łowicz), 
- pomidor, 
- zioła prowansalskie,
sos beszamelowy:
- 40g masła, 
- 2 łyżki mąki, 
- 250ml mleka, 
- sól, 
- pieprz, 
- gałka muszkatołowa. 

Mięso umyć i oczyścić z włókien. Zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać głęboką patelnię i oliwę, zeszklić cebulę. Dodać mielone mięso, doprawić solą i pieprzem. Dorzucić ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy mięso jest usmażone dodać cynamon, pieprz cayenne, koncentrat pomidorowy i słoik sosu. Dusić ok. 15min. 
W między czasie ugotować w osolonej wodzie makaron al dente. Kiedy będzie gotowy natłuścić oliwą naczynie żaroodporne, wyłożyć połowę makaronu, mięso i przykryć drugą połową makaronu. 
Przygotować sos beszamelowy: w garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i zostawić by zbrązowiała, ale się nie przypaliła. Dodać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Wyłożyć na wierzch zapiekanki. Ułożyć plastry pomidora, posypać ziołami prowansalskimi. 
Zapiekać w 190st przez ok. 30min.




2 komentarze: