16 lutego 2015

Mini zapiekanki z brokułami, łososiem i gorgonzolą

Na tegoroczną kolację walentynkową przyszykowałam moim najbliższym takie o to mini zapiekanki. Przepis znalazłam na Strefie Ulubionej, ale dodałam nieco więcej jajek... czym może (jak się później okazało) nieco przesadziłam, gdyż zapiekanki potrzebowały wtedy dużo więcej czasu w piekarniku, ale... smakowo myślę, że nic im nie zabrakło :) 
Wg danych z bloga Strefa Ulubiona wartość kaloryczna jednej sztuki to jedynie 235kcal. Moja miała na pewno więcej, gdyż użyłam więcej łososia i serka gorgonzola. 
Pyszny pomysł również jako lekki obiad, czy fajny lunchbox. 


Potrzebujemy (4 porcje):
- 1op ciasta francuskiego, 
- kilka różyczek brokuła, 
- 100g łososia wędzonego, 
- ok. 100g sera gorgonzola, 
- 6 jajek, 
- 4 łyżki mleka, 
- sól, 
- pieprz, 
- zioła prowansalskie.

Różyczki brokuła ugotować w osolonej wodzie ok. 5min. Foremki natłuścić, wyłożyć ciastem francuskim, włożyć do środka różyczki brokuła, pokrojonego łososia i kawałki gorgonzoli. Jajka wymieszać z mlekiem i przyprawami. Zalać foremki. Piec w 180st ok. 22min - do ścięcia się masy jajecznej. 

2 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie i podejrzewam, że tak samo smakuje.:)

    OdpowiedzUsuń