Potrzebujemy (blacha 20x20cm):
- 155g mielonych migdałów,
- nie pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- 10 białek,
- 155g masła,
- szczypta soli,
- 215g cukru,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny,
posypka:
- 1,5 łyżki cukru,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- ok. 90g płatków migdałowych.
Formę do pieczenia posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mielone migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić. Masło roztopić i pozostawić do wystudzenia. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać ekstrakt z wanilii i sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać wystudzone masło i migdały - mieszać na najniższych obrotach miksera. Przełożyć ciasto do formy. W miseczce wymieszać płatki migdałowe z cukrem i cynamonem i posypać wierzch ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez ok 30min - do suchego patyczka.
Super smakuje na ciepło z gałką lodów śmietankowych.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez ok 30min - do suchego patyczka.
Super smakuje na ciepło z gałką lodów śmietankowych.
Smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń