12 września 2016

Pęczotto z królikiem i warzywami

Takie tam danie z pęczakiem. W założeniu miał być kurczak, a przy przygotowaniu wyszedł królik ;) Szybko, prosto, pysznie... ;) Polecam ;)

Potrzebujemy (4 porcje):
- 300g combru z królika, 
-  mała cebula, 
- 1/4szkl pęczak, 
- 1szkl bulionu, 
- 1/4szkl różowego, wytrawnego wina, 
- puszka bonduelle mieszanki meksykańskiej, 
- 200g pomidorów,
- zioła prowansalskie, 
- 1 łyżka masła, 
- 1 łyżka oliwy,
- 1/4 łyżeczki czerwonej pasty curry.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i masła. Zeszklić cebulkę. Dodać pęczak i chwilę smażyć. 
Comber z kurczaka oczyścić i pokroić w małą kostkę. Dodać na patelnię do cebuli, obsypać solą, pieprzem i ziołami. Przysmażyć mięso. Dodać wino i chwilę podgotować, dodać gorący bulion - gotować pod przykryciem ok. 10min. 
W międzyczasie pomidory sparzyć, pozbawić skórki i pokroić w kostkę. 
Na patelnię dodać pomidory i mieszankę meksykańską z puszki. Dodać niewielką ilość czerwonej pasty curry. Gotować bez przykrycia ok.15min, aż pęczak napęcznieje. Smacznego! 

2 komentarze:

  1. ale bym zjadła,tylko skąd ja wezmę królika...mm czas się uśmiechnąć do wujka :D

    OdpowiedzUsuń