12 lutego 2015

Czosnek, chilli i pomidory - czyli omlet z pikantną nutką :)

Bardzo lubię omlety i w ostatnim czasie są u nas często... :) Dzisiaj propozycja kolacyjna, czosnkowa, lekko pikantna, bardzo smaczna! :) Raczej na kolację niż śniadanie, ale to moje osobiste odczucie :) Częściowo podpatrzone u Doroty :)

Potrzebujemy (dla 2 osób):
- 4 jajka, 

- 3 łyżki mleka, 
- 2 ząbki czosnku, 
- 2 pomidory, 
- suszone płatki chilli,
- parę mini kulek mozzarelli, 
- sól, 
- pieprz, 
- zioła prowansalskie,
- szczypiorek.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Jajka wbić do garnuszka, dodać mleko, przeciśnięty czosnek, sporą szczyptę soli, pieprz, łyżeczkę ziół prowansalskich i ok. 2 łyżeczek płatków chilli. Rozkłócić. 
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić soku i nasion. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i podsmażyć, by pozbyć się zawartej w pomidorach wody. Wlać jajka z przyprawami, wymieszać i zostawić. Po kilku chwilach dodać pokrojone kuleczki mozzarelli. Można przykryć (ja nie miałam tak dużej przykrywki :P). Smażyć do ścięcia się jajek. Przekroić na pół, przełożyć na talerz. Posypać szczypiorkiem :)  

2 komentarze: