14 listopada 2015

Krucha szarlotka z dodatkiem kaszy manny

Propozycja szarlotki, częściowo zaczerpnięta od Doroty :) Częściowo dlatego, że ciasto wykonałam według przepisu mojej mamy, a wnętrze wg przepisu Doroty. Polecam. Zniknęła w mig i wszystkim bardzo smakowała :) 

Potrzebujemy (forma 25x25cm):
ciasto: 
- 10 bardzo czubatych łyżek mąki pszennej, 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 
- 2 łyżki cukru, 
- 250g masła (lub margaryny) w temp. pokojowej, 
- 4 żółtka, 
nadzienie: 
- 1kg jabłek, 
- 1 łyżka cukru, 
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 
- 2 łyżki kaszy manny,
dodatkowo: 
- cynamon.

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść w misce drewnianą łyżką lub ręką. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, włożyć do woreczka i do lodówki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Połączyć z cukrem i cukrem z wanilią i lekko podsmażyć na patelni. Dodać suchą kaszę manną i wymieszać. 
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyciągnąć z lodówki, połowę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i wyłożyć spód formy. Wyłożyć jabłka i posypać cynamonem. Przykryć drugą połową startego ciasta. 
Piec w 180st. ok 45min.     

1 komentarz: