24 marca 2015

Kandyzowana skórka z pomarańczy

Nie chcąc kupować pełnej sztuczności skórki z pomarańczy postanowiłam zrobić ją sama. Wyszła pyszna, słodka i będzie idealna do świątecznych wypieków ;) Polecam!

Potrzebujemy:

- 3 pomarańcze, 
- 1/8szkl wody, 
- 1szkl cukru. 

Pomarańczę obrać nacinając ją na ćwiartki. Miąższ odłożyć i skonsumować :) Ze skórek odciąć nadmiar białej części i pokroić je w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, gotować 5min, po czym odcedzić i ponownie zalać wodą i gotować 5min, odcedzić. Dzięki temu utracimy gorycz skórki. Po tym zabiegu przełożyć skórkę do garnka, zasypać cukrem i dodać wodę. Gotować na małym ogniu ok. 45min. Jeśli wyjdzie za dużo syropu - troszkę odlać. Wystudzić, przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce - bądź mrozić :) 


1 komentarz: