5 marca 2015

Tajska zupa z dyni

W moim zamrażalniku zalegało jeszcze pół dyni. Po prośbach Połówka o kolejną zupę tajską postanowiłam spełnić jego zachciankę ;) Na blogu Kasi znalazłam przepis na tajską zupę z dynią - idealnie! :) Moim zdaniem wyszło pikantnie! Zdaniem Połówka - mogłoby palić bardziej. No i ryż mógłby być ;) 

Potrzebujemy (4 porcje):
- dynia (u mnie ok. 400g), 
- 165ml mleka kokosowego, 
- 500ml bulionu, 
- 2 - 4 łyżki czerwonej pasty curry, 
- 1 łyżka oliwy, 
- papryczka chilli, 
- sól, 
- pieprz, 
- natka pietruszki. 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zmniejszyć ogień, dodać pastę curry - uwaga pryska! oraz pokrojoną dynię. Smażyć na małym ogniu, często mieszać. Dodać mleko kokosowe i zamieszać. Dodać trochę bulionu, przykryć i gotować do miękkości. Po tym czasie - zblenderować. Dodać jeszcze bulionu i zmiksować. Pół papryczki chilli drobno posiekać. Gotować zupę jeszcze chwilę, doprawić solą, pieprzem i dodać posiekaną papryczkę chilli. Podawać z natką pietruszki i większymi kawałkami papryczki chilli.

3 komentarze:

  1. Super przepis na inną zupę z dyni. Ja zawsze robię 4 moje ulubione na zmianę, a tu proszę - kolejna inspiracja ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fenomenalnie, musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń