Czyli pochodząca z Hiszpanii Tarta de Santiago. Bezmączna, wyłącznie z dodatkiem mielonych migdałów. Słodka, pyszna, marcepanowa! Zniknęła w mgnieniu oka. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku. Przepis prosty i bardzo szybki - polecam! :)
Potrzebujemy (tortownica o śr. 24cm):
- 3 duże jajka,
- 150g cukru,
- skórka z 1 cytryny,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 150g mielonych migdałów,
- cukier puder - do posypania.
Piekarnik nagrzać do 150st. Tortownicę nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Jajka ubić z cukrem, cynamonem i skórką z cytryny na jednolitą masę. Dodać mielone migdały i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec ok. 30 - 35min. Odstawić do wystudzenia. Posypać cukrem pudrem i podawać. Można podawać z lodami.
Pyszna:)
OdpowiedzUsuńciacha na bazie mąki migdałowe/zmielonych migdałów są przepyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam migdały - będę musiała upiec to ciasto. :)
OdpowiedzUsuń