23 marca 2015

Tarta migdałowa

Czyli pochodząca z Hiszpanii Tarta de Santiago. Bezmączna, wyłącznie z dodatkiem mielonych migdałów. Słodka, pyszna, marcepanowa! Zniknęła w mgnieniu oka. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku. Przepis prosty i bardzo szybki - polecam! :)

Potrzebujemy (tortownica o śr. 24cm):

- 3 duże jajka, 
- 150g cukru, 
- skórka z 1 cytryny, 
- pół łyżeczki cynamonu, 
- 150g mielonych migdałów, 
- cukier puder - do posypania. 

Piekarnik nagrzać do 150st. Tortownicę nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Jajka ubić z cukrem, cynamonem i skórką z cytryny na jednolitą masę. Dodać mielone migdały i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec ok. 30 - 35min. Odstawić do wystudzenia. Posypać cukrem pudrem i podawać. Można podawać z lodami.     


3 komentarze:

  1. ciacha na bazie mąki migdałowe/zmielonych migdałów są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam migdały - będę musiała upiec to ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń