Kolejna propozycja na wieczór do piwa. Pyyszneeee! :) I w ogóle nie czuć cebuli ;) Przepis pochodzi ze strony Kasi.
Potrzebujemy:
- 3 duże cebule,
- 1szkl mąki,
- 2 jajka,
- 8 kopiatych łyżek bułki tartej,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka soli,
- olej do smażenia.
Cebulę obrać. Pokroić w grube - ok. 1cm plastry. Porozdzielać krążki i wrzucić do miski, zalać zimną wodą i odstawić na ok. 20min. W tym czasie powinna nam odejść przeźroczysta błonka z cebuli. Przygotować 3 talerze. Na jeden talerz wysypać mąkę, w drugim talerzu rozbełtać jajka ze szczyptą soli. W trzecim talerzu przygotować bułkę tartą - wymieszać ją z czosnkiem, solą i ziołami prowansalskimi. Krążki panierować najpierw w mące, w jajku i w bułce.
Na patelni rozgrzać olej - ok 2-3cm wysokości, kiedy będzie gotowy smażyć krążki. Usmażone kładziemy na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przełożyć do miski i... smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz