Potrzebujemy (12 szt.):
ciasto:
- 200ml mleka,
- 2 jajka,
- 4 łyżki masła,
- 500g mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 1op drożdży suchych,
nadzienie:
- 330g twarogu,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 żółtko,
- cukier puder - wg własnego smaku,
- żurawina.
Ciasto zagniotła za mnie maszyna do chleba. Wystarczy wrzucić składniki w odpowiedniej kolejności, nastawić program i już :) Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
W międzyczasie przygotować ser. Twaróg zemleć, dodać do niego cukier waniliowy, żółtko, cukier puder. Wymieszać. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część rozwałkować, posmarować twarogiem, posypać żurawiną. Zwinąć w rulon (jak naleśnik), złożyć na pół. Przeciąć nożem wzdłuż do 2/3 długości. Nacięte boki rozchylić i utworzyć kształt serduszka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180st., ok. 18min.
Ależ pięknie wyglądają! I jaki ładny kształt...;)
OdpowiedzUsuńTe z Nutellą na pewno też wyszły pyszne :) chociaż o wiele słodsze...
OdpowiedzUsuń