3 marca 2015

Serduszka z serem

Kiedy Agata wrzuciła na bloga swoje drożdżówki, zauroczyły mnie i postanowiłam, że w pierwszym możliwym terminie zagoszczą one i u mnie :) Wyszły pysznie i chyba całkiem ładnie ;) Zabrakło mi sera do posmarowania ciasta - mimo tego, iż dałam go o 30g więcej niż było  w przepisie. Dwie drożdżówki zrobiłam więc z Nutellą. Osoby, którym udało się skosztować serduszek z Nutellą były bardziej zadowolone :) Ale osoby, które miały przyjemność zjeść tylko drożdżówki z serem, były również usatysfakcjonowane ich smakiem :) 


Potrzebujemy (12 szt.): 
ciasto: 
- 200ml mleka, 
- 2 jajka, 
- 4 łyżki masła, 
- 500g mąki pszennej, 
- 3 łyżki cukru, 
- 1op drożdży suchych, 
nadzienie: 
- 330g twarogu, 
- łyżeczka cukru waniliowego, 
- 1 żółtko, 
- cukier puder - wg własnego smaku, 
- żurawina. 

Ciasto zagniotła za mnie maszyna do chleba. Wystarczy wrzucić składniki w odpowiedniej kolejności, nastawić program i już :) Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. 
 W międzyczasie przygotować ser. Twaróg zemleć, dodać do niego cukier waniliowy, żółtko, cukier puder. Wymieszać. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część rozwałkować, posmarować twarogiem, posypać żurawiną. Zwinąć w rulon (jak naleśnik), złożyć na pół. Przeciąć nożem wzdłuż do 2/3 długości. Nacięte boki rozchylić i utworzyć kształt serduszka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w 180st., ok. 18min.   




2 komentarze:

  1. Ależ pięknie wyglądają! I jaki ładny kształt...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te z Nutellą na pewno też wyszły pyszne :) chociaż o wiele słodsze...

    OdpowiedzUsuń