24 października 2016

Chałwa

Ochota na coś słodkiego? Nieeeeee.... Chęć skorzystania z cudownego Thermomixu :D Inna od kupnej - bardziej...ciągnąca, nie krucha. Nie wiem czemu wyszła trochę... tłusta. Ale pyszna :) 

Potrzebujemy: 
- 200g sezamu, 
- 4 łyżeczki cukru waniliowego, 
- 4 łyżki miodu, 
- 20g migdałów. 

Sezam wsypać do naczynia miksującego. Podgrzewać 10min/Varoma/obr najniższe (łyżka). Po tym czasie pozostawić ok.10min do ostygnięcia. Dodać cukier waniliowy i migdały - zmiksować 30sek/obr.9.  Dodać miód, ucierać 5min/obr.4. Przełożyć do foremek i pozostawić w lodówce do zastygnięcia. 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam chałwę! Ale nie mam cudownej maszyny, więc pozostaje mi tylko popatrzeć na zjęcia... ;)

    OdpowiedzUsuń