Potrzebujemy:
- 30g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 350g wody,
- 700g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 50g oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 14 pomidorków koktajlowych,
- zioła prowansalskie,
- dodatkowo: sól.
Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier, wodę, podgrzać 1min30sek/37st./obr.2. Dodać mąkę, sól i 15g oliwy z oliwek. Wyrobić ciasto 3min/interwał. Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Ja nie miałam na to czasu, wyłożyłam więc ciasto na blachę do pieczenia i włożyłam na 10min do piekarnika na 50st.
Do naczynia miksującego włożyć czosnek i rozdrobnić 5sek/obr.5. Czosnek przełożyć do większej miski. Dodać do niej 35g oliwy z oliwek i 2 łyżeczki ziół oraz przekrojone na pół pomidorki. Wymieszać. Ciasto rozłożyć na blasze, palcem zrobić wgłębienia na pomidorki. Pomidorki układać w zagłębieniach rozcięciem do góry. Całe ciasto posmarować marynatą, w której były pomidorki. Posypać solą. Piec 20 - 25min w 200st.
Mniam zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuń______________________
http://bit.ly/2eqB83w
Uwielbiam! Szkoda tylko, że obecnie nie mogę takich pyszności jeść :( Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń