28 października 2016

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi

Pyszna, choć najlepsza świeża... ale na drugi dzień też była nie zła ;)


Potrzebujemy:
- 30g świeżych drożdży, 
- 1 łyżeczka cukru, 
- 350g wody, 
- 700g mąki pszennej, 
- 1 łyżeczka soli, 
- 50g oliwy z oliwek, 
- 2 ząbki czosnku, 
- ok. 14 pomidorków koktajlowych, 
- zioła prowansalskie, 
- dodatkowo: sól. 

Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier, wodę, podgrzać 1min30sek/37st./obr.2. Dodać mąkę, sól i 15g oliwy z oliwek. Wyrobić ciasto 3min/interwał. Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Ja nie miałam na to czasu, wyłożyłam więc ciasto na blachę do pieczenia i włożyłam na 10min do piekarnika na 50st. 
Do naczynia miksującego włożyć czosnek i rozdrobnić 5sek/obr.5. Czosnek przełożyć do większej miski. Dodać do niej 35g oliwy z oliwek i 2 łyżeczki ziół oraz przekrojone na pół pomidorki. Wymieszać. Ciasto rozłożyć na blasze, palcem zrobić wgłębienia na pomidorki. Pomidorki układać w zagłębieniach rozcięciem do góry. Całe ciasto posmarować marynatą, w której były pomidorki. Posypać solą. Piec 20 - 25min w 200st. 

2 komentarze:

  1. Mniam zjadłabym z chęcią :)

    ______________________
    http://bit.ly/2eqB83w

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Szkoda tylko, że obecnie nie mogę takich pyszności jeść :( Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń