5 października 2016

Tajska zupa z ryżem

No jest... szybka... hmmm ponoć dobra - Połówkowi smakuje. Szczerze Wam powiem, ze ja jej nie spróbowałam....o jedzeniu nie wspominając... :) No tak mi śmierdzi ten sos rybny, że nie dam rady... ;) Połówek dodał do całej zupy jeszcze łyżkę sosu sojowego ;) A przepis pochodzi z Filozofii Smaku. 

Potrzebujemy:
- 1,2l rosołu lub bulionu drobiowego, 
- 100g ugotowanego ryżu, 
- 3 łyżki sosu rybnego, 
- świeżo zmielony pieprz, 
- kawałek imbiru, 
- 1 papryczka chilli, 
- 5 ząbków czosnku, 
- dymka,
- sos sojowy.

W garnku umieścić rosół i ryż, doprowadzić do wrzenia. Dodać sos rybny i doprawić pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w piórka, przyrumienić na suchej patelni i dodać do zupy. Imbir obrać i pokroić w cienkie paseczki. Papryczkę chilli pokroić w cienkie paseczki. Dymkę posiekać i dodać do zupy. Podgotować chwilę i podawać. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz