26 października 2016

Sok a`la Kubuś - jabłko, dynia, pomarańcz

Miałam dynię i tak mnie natchnęło żeby zrobić sok a`la Kubuś... Wyszedł bardzo dobry, choć stosunkowo gęsty. Smaczny. Może doczeka, aż córcia będzie mogła pić takie rzeczy...? :)

Potrzebujemy (6 słoików 900ml):

- 1kg dyni, 
- 1,5kg jabłek, 
- 3 pomarańcze, 
- 300g cukru, 
- 2,5l wody. 

Dynie obrać i pozbawić pestek. Ułożyć ją w Varomie na dóch poziomach. W naczyniu miksującym umieścić 1l wody. Nałożyć przykrywkę, Varomę i parować 20min/Varoma/obr. 1. Po tym czasie (jeśli dynia jest miękka) przełożyć ją do naczynia miksującego. Zmiksować 1min/obr.9. Przełożyć do dużego garnka (przynajmniej 6l). Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie postępować dokładnie tak samo jak z dynią. Po zmiksowaniu przełożyć do garnka z dynią. Pomarańcze obrać - jak najwięcej ściągnąć tej białej skórki. Pobawić pestek. Dodać je do naczynia miksującego. Dodać cukier i zmiksować 1min/obr.9 - ja zmiksowałam dwa razy, zeby jak najmniej było "nitek" z pomarańczy. Dodać 500g wody i gotować 10min/100st/obr.2. Zmiksować raz jeszcze 1min/obr.9. Przelać do garnka z dynią i jabłkiem. Całość wymieszać. Przełożyć do słoików/butelek. Pasteryzować w piekarniku 15min w 80st. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz