2 października 2016

Owsianka z masłem orzechowym

Nienawidzę owsianek! Uchhh.... Ciężko mi je przełknąć... Moja siostra jednak mocno namawiała mnie, by spróbować tej owsianki z Jadłonomii. No i spróbowałam... I wiecie co? Dało się zjeść! A nawet smakowało! :) Polecam, spróbujcie koniecznie - szczególnie, jeśli nie lubicie owsianek :) 

Potrzebujemy (1 duża, lub 2 mniejsze porcje):
- 1/4szkl płatków owsianych górskich, 
- 1szkl mleka (może być np migdałowe),
- 1 łyżka masła orzechowego, 
- 2 łyżki orzechów laskowych, 
- 1/4 łyżeczki cynamonu, 
- szczypta soli, 
- syrop klonowy. 

 Płatki zalać mlekiem, dodać masło orzechowe, cynamon i szczyptę soli. Postawić na ogniu i mieszać - płatki  muszą wchłonąć większość mleka. 
Na suchej patelni uprażyć orzechy laskowe i rozgnieść je w moździerzu. 
Gotową owsiankę przełożyć do miseczki, posypać orzechami i oblać syropem klonowym. 

2 komentarze:

  1. Ja tam lubię owsianki ;) Ta wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda :) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do odwiedzenia mojej strony https://www.facebook.com/ciastovelove/ :)

    OdpowiedzUsuń