27 października 2016

Zupa tajska z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

Zupę, którą robiłam zawsze w tradycyjny sposób postanowiłam przerobić na TM. I wyszło :) I pysznie wyszło :) Połówek szczęśliwy :) 

Tu link do tradycyjnego wykonania: KLIK

A tak robicie w TM - składniki jak wyżej. 

Pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek, papryczkę chilli i imbir wrzucić do naczynia miksującego i rozdrobnić 3sek/obr.5. Zgarnąć na dno naczynia. Dodać 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek, kminek, kurkumę, kolendrę. Dusić 2min/120st./obr.1.
Oczyszczonego kurczaka pokroić w paski, podsmażyć na łyżce oliwy na patelni, obustronnie. Wrzucić do naczynia miksującego. Dodać cukier, bulion i mleczko kokosowe. Gotować 15min./100st./obr.1. Doprawić sokiem z cytryny i sosem sojowym (u mnie połówka cytryny i 3 łyżeczki sosu sojowego). Podawać z makaronem ryżowym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz