31 października 2016

Tarta z tuńczykiem i mozzarella

To było naprawdę pyszne i naprawdę szybkie! :) Będzie częstszym gościem :) Polecam! 

Potrzebujemy:
ciasto:
- 100g wody, 
- łyżeczka soli, 
- 150g masła, 
- 300g mąki, 
farsz: 
- passata pomidorowa CIRIO 200g,
- 2 puszki tuńczyka, 
- 200g sera cheddar, 
- 1 kulka mozzarelli, 
- 1 mała cebula, 
- zioła prowansalskie. 

Ciasto: do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, sól i wodę. Wymieszać 20sek./obr.4. Mieszać 10sek./obr.wsteczne.1 aby ciasto odeszło od noży. Przełożyć na blat, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić do czasu użycia. 
Formę na tartę natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Zrobić widelcem dziurki w dnie. Podpiec 10min w 200st. Ciasto polać passatą pomidorową, oprószyć solą i pieprzem, obsypać drobno posiekaną cebulą, ułożyć odsączonego tuńczyka, posypać startym serem cheddar, ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry i obsypać ziołami prowansalskimi. Piec 25min w 200st. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz