11 października 2016

Dżem dyniowo - jabłkowy

Hit jesieni! Przepis podesłała mi sąsiadka - dzięki! :) Nie dodałam jednak cynamonu i cukru waniliowego... Wyszedł obłędny! Zrobiłam z dwóch rodzai dyń - jeden wyszedł jaśniejszy, drugi bardziej kolorem zbliżony do dyni - oba przepyszne! :) Polecam!! 

Potrzebujemy:
- 3kg wydrążonej i obranej dyni (nie musi być obrana jeśli to hokkaido), 
- 1kg obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek, 
- skórka otarta z 1 cytryny, 
- sok z 1 cytryny, 
- 600g cukru. 

Dynię obrać (lub nie, w przypadku hokkaido), pozbawić pestek, pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka. Nalać troszkę wody i postawić na ogniu. Dusić pod przykryciem, aż dynia zmięknie i rozpadnie się na kawałki. 
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, nalać troszkę wody i postawić na ogniu. Dusić pod przykryciem, aż jabłka zmiękną i się rozpadną. 
Jabłka połączyć z dynią. Dodać skórkę i sok z cytryny i cukier. Gotować, aż dżem nabierze włąściwej konsystencji. Przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować ok 25min w 75st w piekarniku. Odstawić do wystudzenia.  


1 komentarz: