7 października 2014

Carpaccio z buraka

Kolejny przepis od Pana Szefa :) Fajny pomysł na przystawkę. Smak bardzo ciekawy, niespodziewany. Upieczcie dobrze buraka - to ważne... :)

Potrzebujemy:
- 1 buraka, 
- łyżka soku z cytryny, 
- łyżka oliwy, 
- mały kawałek fety, 
- cebula czerwona,
- słonecznik łuskany, 
- ziarna kminu, 
- sól, 
- pieprz.

Nieobranego buraka włożyć do rękawa do pieczenia i włożyć do piekarnika na ok. godzinę (czas zależny od wielkości buraka - przynajmniej 50min) w 180st. 
Gdy burak będzie gotowy, wystudzić go i obrać. Pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć na talerzu. 
W filiżance rozmieszać oliwę i sok z cytryny. Posmarować pędzelkiem buraka. Cebulę obrać i drobno posiekać. Posypać plasterki buraka. Oprószyć małymi kawałkami sera feta oraz solą i pieprzem.
Na patelni podprażyć ziarna kminu i słonecznika.Posypać carpaccio. Ozdobić zieleniną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz