27 października 2014

Naleśniki z obłędnym nadzieniem

Postanowiłam się skusić na zrobienie naleśników z książki Michel'a Roux. Przepis na nadzienie z kwestiismaku, ale już go nie raz robiłam, nie pamiętam więc czy nie wprowadziłam jakiś modyfikacji. Naleśniki są bardzo delikatne, nadzienie kremowe i umiarkowanie słodkie. Pyszności :)  

Potrzebujemy:
naleśniki:
- 125g mąki pszennej,
- 15g drobnego cukru,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 325ml mleka,
- 100ml śmietany kremówki (30 lub 36%),
- parę kropel esencji waniliowej,
- masło (do smażenia),
nadzienie:
- 250g serka mascarpone,
- 3 żółtka,
- 120g cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3 - 4 łyżki śmietany 18%,
- żurawina.

Naleśniki:
Mąkę, cukier i sól wsypać do miski i wymieszać. Dodać 2 jajka i 100ml mleka nieustannie mieszać. Dodać pozostałą część mleka i śmietanę kremówkę. Dobrze wymieszać, aż do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Nadzienie:
W czasie kiedy ciasto odpoczywa przygotować nadzienie. Mascarpone wymieszać ze śmietaną (dodać tyle śmietany, by serek nie był ani za rzadki ani za gęsty), dodać sok z cytryny i wymieszać. Jajka sparzyć wrzątkiem. Żółtka utrzeć z cukrem, gdy będą gotowe dodać masę serową i wymieszać.
Naleśniki: 
Przed rozpoczęciem smażenia dodać do ciasta parę kropel esencji waniliowej. Patelnię rozgrzać z odrobiną masła. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć (na średnim ogniu) ok. 1min, aż powierzchnia pokryje się pęcherzykami powietrza. Odwrócić naleśnik i smażyć drugą stronę ok 40sek. Przełożyć na talerz.

Gotowego naleśnika posmarować masą serową, dodać suszoną żurawinę (lub łyżkę żurawiny ze słoiczka i rozsmarować razem), złożyć, posypać cukrem pudrem i paroma owocami żurawiny.


1 komentarz: