Szukałam pomysłu na coś prostego, ale innego niż zazwyczaj. Tym sposobem, znalazłam na kwestii smaku pomysł na jajecznicę z awokado. Smak pozytywnie zaskoczył mnie i mojego mężczyznę. Polecam :)
Asia podaje pół awokado i 2 jajka na jedną osobę. Zrobiłam więc całe awokado i 4 jajka i tym sposobem otrzymałam więcej awokado niż jajecznicy, więc w sumie było to awokado z jajecznicą, a nie odwrotnie :) Uważam, że do jednego awokado powinno się dać ok. 6 - 7 jajek i porcja ta jest na 4 osoby.
Potrzebujemy (4 porcje):
- dojrzałe awokado,
- 6 - 7 jajek,
- szczypiorek,
- pomidorki koktajlowe,
- cebulka bananowa,
- masło,
- pieczywo,
- sól,
- pieprz.
Awokado obrać i pokroić w pół plastry lub drobniej. Posypać solą i pieprzem. Szczypiorek poszatkować i posypać awokado.
Pomidorki przekroić na 3 części (3 plastry) i ułożyć na talerzyku. Cebulkę bananową obrać, przekroić na pół i pokroić w cieniutkie piórka. Potrzepać nią pomidory. Posypać solą i pieprzem.
Pieczywo posmarować masłem.
Masło rozgrzać na patelni, wbić jajka, delikatnie posolić. Jajecznica musi mieć ścięte i białko i żółtko. Pod koniec smażenia dodać awokado ze szczypiorkiem. Wymieszać. Przełożyć na talerz i gotowe!
Awokado uwielbiam, jajecznicę też, ale nigdy nie łączyłam ich razem, świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń