14 października 2014

Kebab - w cienkim cieście :)

Specjalnie dla mojego miłośnika kebabów wczoraj był po raz kolejny, tym razem w cienkim cieście ;) 

Potrzebujemy (4szt.): 
mięsko:
- 2 małe piersi z kurczaka, 
- oliwa, 
- sól, pieprz, curry, papryka słodka, chili, 
sos czosnkowy:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego, 
- 3 - 4 ząbki czosnku, 
- sól, pieprz, zioła prowansalskie,
dodatkowo: 
- ok. 10 liści sałaty masłowej, 
- 2 pomidory, 
- 1 ogórek, 
- 1 duża cebulka bananowa, 
- marynowane papryczki jalapeno,
- sos chili słodko - kwaśny, 
- folia aluminiowa,
- 4 placki tortilli.

Mięso umyć, oczyścić z wszystkich włókien. Pokroić na cienkie plastry (a jeśli plaster jest długi to przekroić na pół). Wrzucić do miski. Dodać oliwę i przyprawy i wcierać w mięso. Odstawić. 
Przygotować sos czosnkowy: do filiżanki dać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Wymieszać. Odstawić. 
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ogórka obrać i pokroić w pół plastry. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Sałatę umyć i pokroić w cienkie paski.
Mięso usmażyć na patelni. Na patelni grillowej podpiec tortillę. Przełożyć na deskę. Posmarować sosem czosnkowym i sosem chili. Położyć garść sałaty, ogórka, pomidora, papryczki (uwaga - pikantne!!), mięso, potrzepać cebulką, skropić sosem chili i czosnkowym. Zwinąć, od dołu umieszczając folię aluminiową.    

1 komentarz:

  1. Jak ja uwielbiam taki kebab, mniam, mniam, aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń