Specjalnie dla mojego miłośnika kebabów wczoraj był po raz kolejny, tym razem w cienkim cieście ;)
Potrzebujemy (4szt.):
mięsko:
- 2 małe piersi z kurczaka,
- oliwa,
- sól, pieprz, curry, papryka słodka, chili,
sos czosnkowy:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego,
- 3 - 4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie,
dodatkowo:
- ok. 10 liści sałaty masłowej,
- 2 pomidory,
- 1 ogórek,
- 1 duża cebulka bananowa,
- marynowane papryczki jalapeno,
- sos chili słodko - kwaśny,
- folia aluminiowa,
- 4 placki tortilli.
Mięso umyć, oczyścić z wszystkich włókien. Pokroić na cienkie plastry (a jeśli plaster jest długi to przekroić na pół). Wrzucić do miski. Dodać oliwę i przyprawy i wcierać w mięso. Odstawić.
Przygotować sos czosnkowy: do filiżanki dać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Wymieszać. Odstawić.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ogórka obrać i pokroić w pół plastry. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Sałatę umyć i pokroić w cienkie paski.
Mięso usmażyć na patelni. Na patelni grillowej podpiec tortillę. Przełożyć na deskę. Posmarować sosem czosnkowym i sosem chili. Położyć garść sałaty, ogórka, pomidora, papryczki (uwaga - pikantne!!), mięso, potrzepać cebulką, skropić sosem chili i czosnkowym. Zwinąć, od dołu umieszczając folię aluminiową.
Jak ja uwielbiam taki kebab, mniam, mniam, aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuń