12 października 2014

Kotleciki marchewkowe

Kiedy przeglądam w internecie przepisy i zobaczę coś, co wygląda tak apetycznie koniecznie chcę to spróbować! Dziś w mojej kuchni przepis, który urzekł mnie swym wyglądem u Aległodomorka :) Wyszły smaczne i pikantne :)

Potrzebujemy (6szt.):
- 3 marchewki, 
- 1 cebulę, 
- 3 łyżki mąki pszennej, 
- 3 łyżki sezamu, 
- sól, 
- pieprz, 
- pieprz cayenne,
- imbir, 
- cynamon,
- masło,
- bułka tarta.

Opcjonalnie: gęsta śmietana do podania. 

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posolić i odstawić, by puściła sok. 
W tym czasie cebulę obrać, drobno posiekać i przysmażyć na złoto na maśle. 
Marchewkę odsączyć, dodać cebulę, mąkę, sezam i przyprawy. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie do zarumienienia. Podawać z gęstą śmietaną. U mnie jeszcze mizeria i kule gotowane na parze.


2 komentarze:

  1. No wiesz! Tu mnie totalnie zaskoczyłaś! Z marchewki? Muszę to przemyśleć.:)

    OdpowiedzUsuń