1 października 2014

Sałatkowo: panzanella

Sałatka prosto ze strony kuchnia.it i słonecznej Toskanii. Mój dzisiejszy lunchbox :) I jutrzejszy... :) I może kolacja jeszcze... :) 

Potrzebujemy: 
- 1 cebula czerwona, 
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 dojrzałe pomidory, 
- 1 ogórek, 
- kromka - dwie białego pieczywa, 
- 5 łyżek oliwy z oliwek, 
- sól, 
- pieprz. 

Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać w drobne piórka. Przełożyć do miseczki, zalać octem i odstawić na ok. 30min. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórka obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
Patelnię rozgrzać na dużym ogniu, kromki pokroić w średnią kostkę i skropić łyżką oliwy i wrzucić na patelnię. Podsmażyć. 

Pokrojone pomidory i ogórki przełożyć do miseczki. Cebulę odsączyć z octu i dodać do warzyw. Dodać 4 łyżki oliwy. Wymieszać. Przed podaniem dodać wystudzone grzanki.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz