Uwielbiam przepisy Jamiego Olivera, szczególnie te z książki "Każdy może gotować". Są stosunkowo proste, a przede wszystkim zawsze bardzo trafione. Chili con carne to bardzo pikantne danie. Uważajcie z ilością chili jeśli lubicie mniej pikantne potrawy.
Potrzebujemy (6-8 porcji):
- 2 średnie cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duża marchewka (lub 2 mniejsze),
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 czubata łyżeczka mielonego chilli,
- 1 czubata łyżeczka mielonego kminu,
- 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu,
- sól morska,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 400g puszka ciecierzycy,
- 400g puszka czerwonej fasoli,
- 2x400g puszki krojonych pomidorów,
- 500g mielonego mięsa wieprzowego (w oryginale wołowe),
- mały pęczek kolendry (rozmarynu),
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- ryż,
- jogurt naturalny,
- oliwa.
Obrać i posiekać drobno cebulę, marchewkę, czosnek i selera.
Pokroić w grubszą kostkę paprykę. Do największej patelni wlej trochę
oliwy i postaw na średnim ogniu. Wrzucić posiekane warzywa. Dodać
przyprawy ze sporą szczyptą soli i pieprzu. Smażyć (ciągle mieszając)
ok. 7 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać odcedzone soczewicę, fasolę i
pomidory. Dodać mięso. Napełnić wodą jedną pustą puszkę po pomidorach i
wlać na patelnię. Dodać posiekane liście rozmarynu, ocet balsamiczny,
doprawić sporą szczyptą soli i pieprzu. Całość zagotować, zmniejszyć
ogień do małego i gotować pod lekko uchyloną pokrywką ok. godziny, co
jakiś czas mieszając. Podawać z ryżem i jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz