15 października 2014

Chili con carne

Uwielbiam przepisy Jamiego Olivera, szczególnie te z książki "Każdy może gotować". Są stosunkowo proste, a przede wszystkim zawsze bardzo trafione. Chili con carne to bardzo pikantne danie. Uważajcie z ilością chili jeśli lubicie mniej pikantne potrawy. 

Potrzebujemy (6-8 porcji):
- 2 średnie cebule, 
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duża marchewka (lub 2 mniejsze), 
- 2 łodygi selera naciowego, 
- 1 czerwona papryka, 
- 1 czubata łyżeczka mielonego chilli, 
- 1 czubata łyżeczka mielonego kminu,
- 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu,
- sól morska, 
- świeżo zmielony czarny pieprz, 
- 400g puszka ciecierzycy, 
- 400g puszka czerwonej fasoli, 
- 2x400g puszki krojonych pomidorów, 
- 500g mielonego mięsa wieprzowego (w oryginale wołowe), 
- mały pęczek kolendry (rozmarynu), 
- 2 łyżki octu balsamicznego, 
- ryż, 
- jogurt naturalny, 
- oliwa.

Obrać i posiekać drobno cebulę, marchewkę, czosnek i selera. Pokroić w grubszą kostkę paprykę. Do największej patelni wlej trochę oliwy i postaw na średnim ogniu. Wrzucić posiekane warzywa. Dodać przyprawy ze sporą szczyptą soli i pieprzu. Smażyć (ciągle mieszając) ok. 7 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać odcedzone soczewicę, fasolę i pomidory. Dodać mięso. Napełnić wodą jedną pustą puszkę po pomidorach i wlać na patelnię. Dodać posiekane liście rozmarynu, ocet balsamiczny, doprawić sporą szczyptą soli i pieprzu. Całość zagotować, zmniejszyć ogień do małego i gotować pod lekko uchyloną pokrywką ok. godziny, co jakiś czas mieszając. Podawać z ryżem i jogurtem naturalnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz