Bardzo szybka potrawa i bardzo, ale to bardzo pyszna! Przepis pochodzi od Kasi z gotowaniecieszy. Obiad dziś przygotowany z pomocą i w towarzystwie mojego Połówka :*
Potrzebujemy (4 porcje):
- 2 piersi z kurczaka,
- 1op mrożonych warzyw chiśnkich,
- papryczka chili,
- 3 ząbki czosnku,
- mały kawałek świeżego imbiru,
- czerwona cebula,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich,
- sól,
- pieprz,
- oliwa,
- ryż jaśminowy.
Kurczaka umyć i oczyścić ze wszystkich włókien. Pokroić w cienkie paski, przełożyć do miski. Dodać drobno posiekany imbir (ok. 1 łyżeczki), przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek), przyprawę chińską i sos sojowy. Wymieszać wszystko i wmasować w mięso. Odłożyć na chwilkę.
W między czasie pokroić w piórka cebulę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i podsmażyć je z dwóch stron przez kilka minut. Dodać posiekaną cebulę i mrożone warzywa i sok z limonki. Przykryć i chwilę pozostawić na patelni, by warzywa się rozmroziły. Potrzepać solą i pieprzem. Smażyć cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać ok. 100ml wody i podgotować jeszcze ok. 2 - 3min.
W między czasie ugotować ryż jaśminowy.
Uwielbiam takiego kurczaka, pyszne danie, mniam:)
OdpowiedzUsuń