20 października 2014

Kurczak po chińsku

Bardzo szybka potrawa i bardzo, ale to bardzo pyszna! Przepis pochodzi od Kasi z gotowaniecieszy. Obiad dziś przygotowany z pomocą i w towarzystwie mojego Połówka :*

Potrzebujemy (4 porcje): 
- 2 piersi z kurczaka, 
- 1op mrożonych warzyw chiśnkich,
- papryczka chili, 
- 3 ząbki czosnku, 
- mały kawałek świeżego imbiru,
- czerwona cebula, 
- 2 łyżeczki sosu sojowego, 
- 1 łyżeczka soku z limonki, 
- 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich, 
- sól, 
- pieprz, 
- oliwa, 
- ryż jaśminowy. 

Kurczaka umyć i oczyścić ze wszystkich włókien. Pokroić w cienkie paski, przełożyć do miski. Dodać drobno posiekany imbir (ok. 1 łyżeczki), przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek), przyprawę chińską i sos sojowy. Wymieszać wszystko i wmasować w mięso. Odłożyć na chwilkę. 
W między czasie pokroić w piórka cebulę. 
Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i podsmażyć je z dwóch stron przez kilka minut. Dodać posiekaną cebulę i mrożone warzywa i sok z limonki. Przykryć i chwilę pozostawić na patelni, by warzywa się rozmroziły. Potrzepać solą i pieprzem. Smażyć cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać ok. 100ml wody i podgotować jeszcze ok. 2 - 3min.
W między czasie ugotować ryż jaśminowy. 

1 komentarz: