31 października 2014

Wieprzowina po chińsku

Znowu po chińsku, ale tym razem delikatnie - nie zbyt ostro ;) Szybki obiad, soczysta wieprzowina, podsmażone warzywa. Smaczny, godny uwagi przepis :) 

Potrzebujemy: 
mięso:
- ok. 300g polędwiczki wieprzowej, 
- mąka ziemniaczana, 
- czerwona papryka, 
- cebula, 
- marchewka, 
- ok. 10cm kawałek białej części pora, 
- 4 ząbki czosnku, 
- kilka płatków suszonej papryczki chilli (opcjonalnie), 
- sól, 
- pieprz, 
- oliwa,
sos:
- 4 łyżki octu ryżowego, 
- 4 łyżki wody, 
- 6 łyżek sosu sojowego, 
- 4 łyżki cukru, 
dodatkowo:
- ryż.

Warzywa pokroić - cebulę w piórka, paprykę w większą kostkę, pora i  marchewkę w cienkie słupki, czosnek drobno posiekać. 
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić wszystkie warzywa i obsmażyć, aż delikatnie zmiękną. Przełożyć je na talerz.
Mięso umyć, oczyścić z włókien, przekroić w poprzek, pokroić w cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej. 
W międzyczasie przygotować sos - wymieszać wszystkie składniki.
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa rozgrzać kolejną łyżkę oliwy i smażyć mięso do miękkości. Dodać warzywa, chilli (jeśli dodajemy - bez tego też smakuje pysznie) i powoli wlać sos. Dusić jeszcze ok. 3-4min i gotowe ;) Podawać z ryżem. 

1 komentarz:

  1. Az ślinka cieknie,uwielbiam takie dania, niezwykle aromatyczne:)

    OdpowiedzUsuń