Ten przepis już długo gości w mojej kuchni. Jest szybki i bardzo prosty. Polecam.
Potrzebujemy:
- 3 filety z kurczaka,
- ok. 20 pomidorków koktajlowych,
- 200g gorgonzoli,
- zioła prowansalskie,
- sól,
- pieprz.
Kurczaka oczyścić z wszystkich włókien. Grubsze filety przekroić na pół. Każdy oprószyć solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne naoliwić, ułożyć filety i posypać ziołami prowansalskimi. Na wierzch ułożyć pomidorki przekrojone na pół. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st na 35min. Po tym czasie wyłożyć gorgonzolę i włożyć ponownie do piekarnika na 5 - 8min.
Podawać z ryżem bądź kuskusem.
Wspaniały przepis, jeszcze nie łączyłam kurczaka z gorgonzolą, ale ta pierzynka bardzo mnie kusi:))
OdpowiedzUsuńCzy to mogą jeść osoby na diecie odchudzającej? Właśnie odchudzam męża...:)
OdpowiedzUsuńRaz na jakiś czas mogą, ale 30g gorgonzoli wg serwisu ilewazy.pl to aż 107kcal (9,4% tłuszczu i 5,8% białka).
Usuń