22 października 2014

Kurczak pod pierzynką z gorgonzoli

Ten przepis już długo gości w mojej kuchni. Jest szybki i bardzo prosty. Polecam.

Potrzebujemy:
- 3 filety z kurczaka, 
- ok. 20 pomidorków koktajlowych, 
- 200g gorgonzoli, 
- zioła prowansalskie, 
- sól, 
- pieprz. 

Kurczaka oczyścić z wszystkich włókien. Grubsze filety przekroić na pół. Każdy oprószyć solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne naoliwić, ułożyć filety i posypać ziołami prowansalskimi. Na wierzch ułożyć pomidorki przekrojone na pół. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st na 35min. Po tym czasie wyłożyć gorgonzolę i włożyć ponownie do piekarnika na 5 - 8min. 
Podawać z ryżem bądź kuskusem. 

3 komentarze:

  1. Wspaniały przepis, jeszcze nie łączyłam kurczaka z gorgonzolą, ale ta pierzynka bardzo mnie kusi:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to mogą jeść osoby na diecie odchudzającej? Właśnie odchudzam męża...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raz na jakiś czas mogą, ale 30g gorgonzoli wg serwisu ilewazy.pl to aż 107kcal (9,4% tłuszczu i 5,8% białka).

      Usuń