W kolorowej kuchni znalazłam przepis na zupę z kalafiora. Byłam ciekawa jej smaku, więc i jest u mnie dzisiaj krem z kalafiora. Jest troszkę za gęsty mimo tego, że dodałam więcej wody niż zaleca Agnieszka. Następnym razem będzie więc jeszcze więcej wody :) W smaku bardzo dobra.
Potrzebujemy:
- 1,5 - 2l wody,
- 1 mały kalafior,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1/4 selera,
- 1/3 małego pora,
- pół cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- masło,
- kromki pieczywa,
- oliwa.
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Do wody (zimnej) dodać marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Dodać sporą ilość soli i trochę pieprzu. Po ok. 10min dodać umyte różyczki kalafiora.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i drobno pokroić. Na maśle podsmażyć cebulkę i czosnek. Kiedy warzywa będą miękkie dodać do nich cebulkę i czosnek, ściągnąć z ognia i potraktować blenderem. Doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem przygotować grzanki - kromki pieczywa posmarować pędzelkiem oliwą, włożyć do piekarnika na fukcję grillową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz