21 października 2014

Zupa krem z kalafiora

W kolorowej kuchni znalazłam przepis na zupę z kalafiora. Byłam ciekawa jej smaku, więc i jest u mnie dzisiaj krem z kalafiora. Jest troszkę za gęsty mimo tego, że dodałam więcej wody niż zaleca Agnieszka. Następnym razem będzie więc jeszcze więcej wody :) W smaku bardzo dobra. 

Potrzebujemy:
- 1,5 - 2l wody,
- 1 mały kalafior, 
- 1 marchewka, 
- 1 pietruszka, 
- 1/4 selera, 
- 1/3 małego pora, 
- pół cebuli, 
- 2 ząbki czosnku, 
- sól, 
- pieprz, 
- masło,
- kromki pieczywa, 
- oliwa.

Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Do wody (zimnej) dodać marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Dodać sporą ilość soli i trochę pieprzu. Po ok. 10min dodać umyte różyczki kalafiora. 
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i drobno pokroić. Na maśle podsmażyć cebulkę i czosnek. Kiedy warzywa będą miękkie dodać do nich cebulkę i czosnek, ściągnąć z ognia i potraktować blenderem. Doprawić solą i pieprzem.  
Przed podaniem przygotować grzanki - kromki pieczywa posmarować pędzelkiem oliwą, włożyć do piekarnika na fukcję grillową. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz