Moja mama nauczyła mnie robić tą bardzo prostą i smaczną potrawkę z indyka. Polecam każdemu, mięsko jest soczyste i bardzo aromatyczne. Tym razem podałam z gotowaną marchewką i kopytkami z kaszy jaglanej... ;) Kopytka znajdziecie tutaj: KLIK :)
Potrzebujemy:
- 60dag filetu z indyka,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- mąka,
- sól,
- pieprz,
- tymianek.
Mięso umyć i oczyścić. Pokroić w 1,5cm pasy w poprzek włókien, każdy
oprószyć solą i pieprzem. Posypać tymiankiem. Obtoczyć z dwóch stron w
mące. Smażyć do zarumienienia.
W międzyczasie obrać marchewkę i pokroić w
grubsze plastry i włożyć do średniej wielkości rondelka. Cebulę obrać
ze skórki pokroić w ćwiartki i dodać do garnka. Usmażone mięso układać
na marchewce i cebuli. Wlać na patelnię trochę ciepłej wody, zamieszać, a
następnie wlać całość do garnka. Posypać z wierzchu mąka. Do garnuszka
wlać wodę i oblać nią mięso tak, by mąka się rozpuściła. Postawić na
średnim ogniu, przykryć i dusić jeszcze ok. 15-20 minut.
Potrzebujemy:
- 1op. mrożonej marchewki junior,
- 1/2szkl wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 1 łyżka masła.
Marchewkę wrzucić do naczynia z grubym dnem, wlać wodę, dodać masło,
sól i cukier. Przykryć. Postawić na niewielkim ogniu i gotować do
miękkości (ok. 20 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz