6 października 2014

Sałatkowo: figowe caprese

Kupiłam figi... coś by z nich zrobić. W poszukiwaniu pomysłu weszłam na kwestie smaku. I znalazłam! Caprese z figami, oblane żurawiną i miodem...? To musi być dobre!
Stwierdziliśmy nawet, że można to podać jako deser, bo jest tak słodziutkie... ;) 


Potrzebujemy (4 małe porcje): 
- 2 figi, 
- 2 kulki mozzarelli, 
- 4 garście mixu sałat, 
dressing:
- 2 łyżki żurawiny, 
- 1 łyżka miodu, 
- 1 łyżka soku z limetki (lub cytryny), 
- świeżo zmielony czarny pieprz, 
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek. 

Wszystkie składniki dressingu wymieszać. Figi i mozzarellę pokroić w cienkie plastry. Na talerzu ułożyć sałatę. Na sałacie ułożyć naprzemiennie plastry fig i mozzarelli. Polać przygotowanym wcześniej dressingiem i... gotowe! :)   


1 komentarz: