Kupiłam figi... coś by z nich zrobić. W poszukiwaniu pomysłu weszłam na kwestie smaku. I znalazłam! Caprese z figami, oblane żurawiną i miodem...? To musi być dobre!
Stwierdziliśmy nawet, że można to podać jako deser, bo jest tak słodziutkie... ;)
Potrzebujemy (4 małe porcje):
- 2 figi,
- 2 kulki mozzarelli,
- 4 garście mixu sałat,
dressing:
- 2 łyżki żurawiny,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka soku z limetki (lub cytryny),
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Wszystkie składniki dressingu wymieszać. Figi i mozzarellę pokroić w cienkie plastry. Na talerzu ułożyć sałatę. Na sałacie ułożyć naprzemiennie plastry fig i mozzarelli. Polać przygotowanym wcześniej dressingiem i... gotowe! :)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń