16 października 2014

Jajecznica z awokado

Szukałam pomysłu na coś prostego, ale innego niż zazwyczaj. Tym sposobem, znalazłam na kwestii smaku pomysł na jajecznicę z awokado. Smak pozytywnie zaskoczył mnie i mojego mężczyznę. Polecam :) 

Asia podaje pół awokado i 2 jajka na jedną osobę. Zrobiłam więc całe awokado i 4 jajka i tym sposobem otrzymałam więcej awokado niż jajecznicy, więc w sumie było to awokado z jajecznicą, a nie odwrotnie :) Uważam, że do jednego awokado powinno się dać ok. 6 - 7 jajek i porcja ta jest na 4 osoby. 

Potrzebujemy (4 porcje):
- dojrzałe awokado, 
- 6 - 7 jajek, 
- szczypiorek, 
- pomidorki koktajlowe, 
- cebulka bananowa,
- masło, 
- pieczywo, 
- sól, 
- pieprz. 

Awokado obrać i pokroić w pół plastry lub drobniej. Posypać solą i pieprzem. Szczypiorek poszatkować i posypać awokado. 
Pomidorki przekroić na 3 części (3 plastry) i ułożyć na talerzyku. Cebulkę bananową obrać, przekroić na pół i pokroić w cieniutkie piórka. Potrzepać nią pomidory. Posypać solą i pieprzem. 
Pieczywo posmarować masłem. 
Masło rozgrzać na patelni, wbić jajka, delikatnie posolić. Jajecznica musi mieć ścięte i białko i żółtko. Pod koniec smażenia dodać awokado ze szczypiorkiem. Wymieszać. Przełożyć na talerz i gotowe!   

1 komentarz:

  1. Awokado uwielbiam, jajecznicę też, ale nigdy nie łączyłam ich razem, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń