10 października 2014

Muffinki dyniowe

Magda zrobiła ciasto dyniowe, a ja chcąc wykorzystać moje nowe foremki na muffinki postanowiłam z jej przepisu na ciasto zrobić muffinki :) Wrażenia: moim zdaniem muffinki są trochę bez smaku (Magda - wybacz :)). Następnym razem dodam jednak ciut cukru. 
Wyszły komicznie niskie :D  

Potrzebujemy (10 niskich a szerokich): 
- 200g dyni, 
- 1 dojrzały banan, 
- 1 łyżeczka cynamonu, 
- 2 białka, 
- 1szkl płatków owsianych.

Dynię pokroić w kostkę i ugotować (bądź zapiec w piekarniku w 180st przez ok. 20min). W między czasie płatki owsiane zmielić na mąkę. Dynię, banana i cynamon potraktować blenderem. Dodać białka i zmieszać, po czym dodać mąkę z naszych płatków. Zmiksować. Przełożyć do foremek. Piec ok. 22min w 180st.    

2 komentarze:

  1. no nie są obłędnie słodkie, więc pewnie miód czy cukier dodałyby słodyczy! a jak chcesz, aby wyrosły to łyżeczka proszku do pieczenia ;) ale moim zdaniem wyglądają super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, bardzo apetyczne muffinki:)

    OdpowiedzUsuń