28 października 2014

Sakiewki z jabłkiem i bananem

Dawno temu dostałam ten przepis od znajomej, od tej pory zdarza mi się go powtarzać :) Sakiewki są bardzo smaczne i pożywne. Nadają się jako przekąska do pracy. Polecam!


Potrzebujemy:
- ok.5 - 6 jabłek (w zależności od ich wielkości),
- 4 (lub 3) banany (również od ich wielkości),
- 4 łyżki miodu,
- imbir,
- cynamon,
- 2 gotowe ciasta francuskie.

Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na grubszych oczkach. Banany obrać i pokroić w plastry. Wszystko wrzucić na dużą patelnię, dodać miód, cynamon i imbir. Podsmażyć bez tłuszczu, aż banany się rozpadną i wszystko się ładnie razem połączy. Skosztować - jeśli smak jest dla nas odpowiedni to odstawić do wystudzenia.
Blaty ciasta francuskiego podzielić na 16 równych kwadratów. Nakładać farsz - ok. 2 łyżki na kwadrat, rogi posmarować oliwą i zlepić wszystkie razem. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 180st ok. 25min. Pilnować, by się zbytnio nie przypiekły.


2 komentarze:

  1. ale boskie ! kradnę jedną :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń